OBS. Denna händelse är över.

Swedish Dads - fotoutställning om pappor

719 augusti

Swedish Dads bygger på porträtt på föräldralediga pappor. Fotografen Johan Bävman ville undersöka varför dessa pappor har valt att vara hemma så mycket längre med sina barn än majoriteten av Sveriges pappor. Vad har det gett dem, hur har deras relation till såväl sin partner som sina barn förändrats och vad var deras förväntningar inför ledigheten?

Swedish Dads av Johan Bävman

Nu kommer den uppmärksammade fotoutställningen till Hågelbyparken!

Swedish Dads bygger på porträtt på föräldralediga pappor som tillhör den lilla skara som valt att vara hemma med sina barn i minst sex månader. Fotografen Johan Bävman ville undersöka varför dessa pappor har valt att vara hemma så mycket längre med sina barn än majoriteten av Sveriges pappor. Vad har det gett dem, hur har deras relation till såväl sin partner som sina barn förändrats och vad var deras förväntningar inför ledigheten?

Utställningen kan du se på Klockhusvinden mellan 7-19 augusti. 
Klockhusvinden är öppen 10-16 alla dagar.
Fri entré.
Obs! Torsdagen och fredagen 16 & 17 augusti är utställningen stängd.

Sverige har en av världens mest förmånliga föräldraförsäkringar. Trots den generösa försäkringen, unik i sitt slag, är det bara en bråkdel av Sveriges pappor som väljer att ta ut alla sina lagstadgade föräldradagar. Endast 14 % väljer att dela helt lika på föräldraledigheten.

Med det här fotoprojektet har Johan Bävman två syften: Dels att berätta om bakgrunden till vår unika föräldraförsäkring, dels att så ett frö hos andra pappor, i Sverige och i andra länder, om vilka positiva effekter ett generöst föräldraförsäkringssystem kan ha. Johan Bävman vill vara tydlig med att han inte vill glorifiera papporna som porträtterats, utan istället väcka en angelägen debatt om varför denna lilla skara pappor ses som så speciella.

Projektet Swedish Dads fotograferades under två års tid. 45 pappor porträtterades med sina barn och det färdiga arbetet lanserades år 2014. Utställningen har vunnit flera priser, såväl i Sverige som internationellt. Swedish Dads har visats på fotofestivaler världen över och i samarbete med Svenska Institutet har det blivit en världsturnerande utställning.

Johan Bävman är frilansfotograf i Malmö, Sverige.


Vi ses i Hågelbyparken!

foto, konst, utställning