Januari

Julros (Helleborus niger)

Helleborus niger är den vanligaste julrosen i våra trädgårdar. Helleborus betyder ungefär "örten som dödar när den ätes". Niger betyder svart. Det kan tyckas vara ett märkligt namn på en vit blomma, men det är rötterna som är svarta.

Beroende på vädret kan den sätta knopp redan i november eller avvakta fram till februari - mars, den väntar bara på att snön skall smälta undan omkring den. 

Numera finns en rad enkla och fyllda sorter med olika mönster och nyanser av grönt, aprikos, limegult, stålblått, vinrött, svartlila och rosa. Dessa sorter blommar något senare, ofta samtidigt med snödropparna. 

Julrosen är lättodlad och härdig i stort sett i hela landet och trivs dessutom bäst i skugga eller halvskugga. Den avskyr gassande sol.  

Plantera den på en skuggig - halvskuggig sida av huset eller under en skuggande buske. Vanlig trädgårdsjord som är väldränerad, djup och något kalkhaltig passar bra. Julrosen tycker om vatten, men skall för den skull inte stå ständigt indränkt. Efter att den etablerat sig så tål den även en del torka. De gamla bladen ska klippas ner efter blomningen på våren för att lämna plats för nya friska. 

Instagram #hågelby